اندازه طبیعی پروستات چند سی سی است
غده ی پروستات در سراسر دوران کودکی، نسبتا کوچک باقی میماند و در سن بلوغ تحت تأثیر تستوسترون شروع به رشد میکند. این غده در حدود سن ۲۰ سالگی به یک اندازه ی تقریبا ثابت میرسد و تا سن حدود ۴۰ تا ۵۰ سالگی به همین اندازه (حدود ۳۰ سی سی) باقی میماند. در واقع وزن نرمال پروستات در یک فرد بالغ سالم حدود ۲۰ الی ۲۵ گرم و اندازه آن ۴×۲×۳ سانتیمتر است.
در محدوده سنی ۴۰ سال غده در مردان شروع به بزرگ شدن می کند که به اصطلاح هیپرتروفی خوش خیم پروستات (BPH) نامیده می شود. طبق مطالعات بین افزایش سن، افزایش وزن غده و میزان آنزیم پروستات (PSA) ارتباط مستقیم وجود دارد.
تا سن ۲۰ سالگی پروستات در مردان به اندازه یک گردو است و بیماری هایی که با منشا پروستات باشند، بسیار کم هستند. از سن ۴۰ سالگی در بعضی از مردان بزرگی پروستات شروع می شود و تا سن ۵۰ سالگی نزدیک به نیمی از مردان مشکلاتی با بزرگی پروستات خواهند داشت.
تا سن ۶۰ سالگی، بزرگ شدن پروستات در مردان به اندازه ای است که می تواند باعث مشکلات ادراری شایع ای مثل به سختی و تکرر ادرار شود، این به علت افزایش فشار ناشی از بزرگی پروستات به مجرای ادرار و مثانه است. در این حالت بزرگی این غده سبب بروز مشکلاتی در زندگی فرد خواهد شد، مثل بی خوابی به دلیل بیدار شدن مکرر برای ادرار کردن.
تا سن ۸۰ سالگی تقریبا ۸۰% مردان مشکلاتی ناشی از بزرگی غده را تجربه خواهند کرد. در واقع این مشکل چنان شایع است که می توان گفت همه مردان در این محدوده سنی آن را تجربه خواهند کرد.
شاید این سوال برای شما پیش بیاید که حجم طبیعی پروستات چند سی سی باید باشد؟
آزمایشات زیادی با فرمول های مختلفی وجود دارند اما به عبارت ساده تر با حجم ۶٠ سی سی باید ٢ برابر با حجم ٣٠ سی سی، PSA بسازد.
در حجم طبیعی پروستات، غده اندازه و شکل یک توپ گردو یا گلف است. بزرگ شدن، ممکن است مانع از جریان ادرار از مثانه و خارج شود.
اندازه خطرناک پروستات
پروستات بزرگ شده به معنی بزرگ شدن غده است. بزرگ شدن پروستات تقریباً برای همه مردان اتفاق می افتد. پروستات بزرگ شده معمولاً به نام هایپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) خوانده می شود و به معنای سرطان نیست همچنین خطر ابتلا به سرطان در این غده را افزایش نمی دهد.
پروستات بزرگ، مانند سرطان پروستات نبوده و خطر این عارضه مانند سرطان در آن نیست همچنین ممکن است بزرگ شدن پروستات علائمی را برای فرد ایجاد کند که فرد، تحت تاثیر آن قرار گیرد و در افراد بالای 50 سال این مشکل به وجود می آید.
اندازه خطرناک پروستات را نمی توان گفت که دقیقا چه اندازه ای است ولی می توان گفت اگر فرد حس کند که در تخلیه ادرار آن مشکل ایجاد شده است حتما باید به پزشک متخصص اورولوژی و پروستات مراجعه کند.
تغییرات هورمونی که با افزایش سن رخ می دهند
دلیل بزرگ شدن غده پروستات در دوره های مختلف رشد هنوز مشخص نیست. با این حال، دو نظریه برای توضیح این پدیده وجود دارد. هر دوی این نظریه ها بر این باورند که تغییرات هورمونی در طول زمان موجب این رشد می شوند.
تغییر در تعادل هورمون های جنسی: همراه با افزایش سن، میزان هورمون مردانه تستوسترون نسبت به مقدار استروژن در حال گردش در بدن کاهش می یابد. استروژن هورمون جنسی اصلی در زنان است که در بدن مردان نیز وجود دارد.
برخی شواهد بیان دارند که این افزایش نسبی در مقدار استروژن در حال گردش ممکن است اثر یکی از مشتقات تستوسترون یعنی DHT را تقویت کند.
DHT رشد سلولی را در غده تحریک کرده و هنگامی به وجود می آید که تستوسترون تحت تاثیر یک آنزیم خاص قرار می گیرد. در نتیجه عملکرد استروژن و DHT، رشد سلولی و بزرگ شدن غده ای تقویت می شود.
علائم بیماری پروستات
بیماری های پروستات گاهی بدون علامت است اما برخی علائم احتمالی آن به صورت زیر است:
علائم بیماری پروستات
اختلال نعوظ خون در ادرار درد به هنگام ادرار کردن درد به هنگام رابطه جنسی درد در ناحیه کمر همیشه احساسی مانند نیاز به ادرار کردن داشته باشید جریان ادراری ضعیف یا کند احساس تخلیه ناقص مثانه شروع ادرار کردن به سختی باشد تکرر ادرار بیدار شدن پی در پی در هنگام شب برای ادرار کردن جریان ادراری که مرتبا شروع و متوقف میشود فشار برای ادرار |
بهترین راه درمان پروستاتیت
عمل سرطان پروستات به چهار روش زیر انجام می شود که به صورت زیر می باشند:
جراحی باز رادیکال پروستاتکتومی جراحی بسته رادیکال پروستاتکتومی لاپاراسکوپی رادیکال پروستاتکتومی برش پروستات از طریق مجرا (TURP)
|
پیشنهاد ما : بهترین دمنوش گیاهی برای دیابت
معجون درمان پروستات با کوچک کردن آن
در این قسمت می خواهیم راجع به مهمترین روش های درمان خانگی کوچک کردن پروستات صحبت کنیم.
- عصاره ی آلوی آفریقایی
دیده شده است که عصاره ی آلوی آفریقایی شامل مقادیر بالایی از اسیدهای چرب، الکل و گروه استرول ها است؛ از قبیل بتا-سیتسترول که حاوی آنتی-اکسیدان است و تاثیرات ضد التهابی بر دستگاه ادراری و جنسی دارد.
برخی مطالعات حاکی از این است که مصرف روزانه 100 تا 200 میلی گرم عصاره ی آلوی آفریقایی یا تقسیم آن به 50 میلی گرم و مصرف دو وعده در روز باعث کوچک کردن پروستات می شود.
- نخل بادبزنی
نخل بادبزنی یکی از محبوب ترین مکمل های گیاهی است که مطالعات فراوانی روی آن انجام شده و در درمان کوچک کردن این بیماری کاربرد دارد.
مطالعات متعددی حاکی از ارتباط مصرف نخل بادبزنی با کوچک شدن پروستات است. به دلیل اینکه این ماده از تولید تستوسترون جلوگیری می کند و ابعاد دیواره ی داخلی را کاهش می دهد.
اگرچه مطالعات دیگر اثبات نکرده اند که آیا مصرف نخل بادبزنی تأثیری بر کوچک کردن پروستات دارد یا دارویی کاذب است.
- قرص زی-شِن (zsp)
قرص زی-شن حاوی ترکیبی از سه گیاه است؛ ازجمله دارچین چینی. فرمول آن به دارویی در چین باستان و قرن 13 برمی گردد. محققان ثابت کرده اند موش هایی که به آن ها ترکیبی با فرمول زی-شن داده شد، باعث کوچک کردن آن ها شده است.
لازم است تحقیقات بیش تری روی انسان انجام شود تا مؤثر بودن این ماده ثابت شود.
سرنیلتون
برخی افراد دمنوش گرده ی شلمک (rye-grass) برای کوچک کردن پروستات استفاده می کنند. از علایم دردسرساز BPH این است که بیمار قادر به تخلیه ی کامل مثانه نیست و این مسئله باعث می شود در طول شب بارها نیاز به تخلیه ی ادرار داشته باشد.
گرده ی شلمک تحت عنوان سرنیلتون به منظور کوچک کردن در فرمول مکمل های دارویی ثبت شده ی فراوانی به کار می رود.
سرنیلتون برخلاف محبوبیتی که دارد، در تحقیقات علمی گسترده و فراگیر، هیچ تأثیری بر کوچک شدن پروستات از خود نشان نداده است.
اگرچه در مواردی دیده شده است که در کاهش حجم کلی پروستات تأثیرگذار بوده است. تحقیقات بیشتری لازم است تا مؤثر بودن این ماده ثابت شود.
- اوربیگنیا اسپیشسا (باباسو)
باباسو یا اوربیگنیا اسپیشسا گونه ای نخل است که بومی برزیل است. تعداد فراوانی از قبایل بومی برزیل از هسته ی خشک شده یا آسیاب شده ی این درخت برای بهبود وضعیت دستگاه ادراری و تناسلی استفاده می کنند.
دیده شده است که روغن دانه ی باباسو از تولید تستوسترون جلوگیری می کند و سایر بخش های دانه شامل ترکیبات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی هستند.
- گزنه
گزنه مانند آلوی آفریقایی و نخل بادبزنی حاوی ترکیبات ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی است.
گاهی ریشه ی گزنه را با نخل بادبزنی ترکیب می کنند. تحقیقات بیشتری نیاز است تا تأثیرگذاری آن بررسی شود.
- تخمه کدو
تخمه کدو حاوی بتا-سیتوسترول است؛ ترکیبی که مشابه کلسترول بوده و در برخی گیاهان یافت می شود.
مطالعات مقدماتی نشان داده است، احتمال اینکه بتا-سیتوسترول جریان ادرار را بهبود بخشد و ادرار باقیمانده در مثانه را پس از تخلیه ی ادرار کاهش دهد، وجود دارد.
برخی مطالعات توصیه می کنند برای کوچک کردن پروستات روزانه 10گرم عصاره ی تخمه کدو مصرف شود.
- لیکوپن
لیکوپن رنگدانه ای است که به طور طبیعی در بسیاری از میوه ها و سبزیجات وجوددارد. تحقیقی نشان داده است که این ماده می تواند باعث کوچک کردن پروستات شود.
گوجه فرنگی منبع غنی لیکوپن است که در دسترس بیشتر مردم قراردارد. اما سایر میوه ها و سبزیجات از سطوح پایین تری از آنتی اکسیدان برخوردارند.
علت بزرگ شدن پروستات
✳ سابقه فامیلی
✳ چاقی ✳ بیماری دیابت ✳ عدم فعالیت |
درمان سرطان پروستات در جوانان
رایج ترین سن برای شیوع سرطان در جوانان
امروزه به دلیل خطرات متعدد و شیوع این بیماری توصیه می شود که آزمایشاتی از جوانان گرفته شود تا از سلامتی آنان مطمئن شوید. سرطان پروستات اغلب از سن 20 تا 22 سالگی در جوانان پسر دیده شده است. زمان شروع این بیماری اغلب در این سنین نیست. مردان نیز به طور معمول از سن 60 سالگی مبتلا به این بیماری می شوند اما شروع سرطان در جوانان نیز دیده شده است.ا
علل به وجود آمدن سرطان پروستات در جوانان
این بیماری بسته به نقطه اولیه ی شروع به انواع مختلفی تقسیم می شود:
در بیش از 94 درصد این بیماری از داخل سلول غده که آدنوکارسینوما نام دارد شروع می شود. خوشبختانه این سرطان رشدی بسیار کمی دارد. البته در غدهی پروستات بسیاری از مردان سلولهای سرطانی یافت میشود، اما بیشتر آنها در اثر کهولت سن میمیرند و نه از سرطان پروستات.
تقریبا در غده 30% از مردان پنجاه ساله این نوع سرطان وجود دارد. اما در بیشتر موارد سلولهای تغییر شکل یافته سر جایشان میمانند و پخش نمیشوند. اگر این سلولها به نقطههای دیگر غدهی نفوذ کنند، بسته به شمار این سلولها درجهی سرطان (Grade) تغییر میکند. درجهی پایین آن کم و بیش طبیعی بهشمار میرود و برایش کاری انجام نمیشود.
مرحله بندی میزان مهاجرت سلولهای سرطان پروستات به اندام و بافت های اطراف را مشخص می کند و به انتخاب بهترین درمان بیماری کمک می نماید:
- مرحله ۱: هنوز سرطان در مراحل ابتدایی است و از پروستات خارج نشده است.
- مرحله ۲ : سرطان کمی پیشرفته است ، اما هنوز محدود به ان است.
- مرحله ۳: سرطان به بافت های اطراف منتشر شده است.
- مرحله ۴: سرطان به غدد لنفاوی اطراف ، بافت ها و اندامهای نزدیک : مثانه و مقعد ؛ و اندامهای دور : ریه و استخوان متاستاز (مهاجرت) کرده است.
این بیماری ممکن است ارثی در بین خانواده باشد ویا اغلب به طور کاملا ناشناخته و اتفاقی در جوانان دیده می شود. بروز این بیماری بستگی به شرایط آب و هوایی و یا تغذیه نیز دارد. همانطور که پزشکان درمان قطعی برای درمان این بیماری مرموز و خطرناک در بین جوانان پیدا نکردند راه های به وجود آمدن این بیماری نیز همچنان ناشناخته باقی مانده است. که ارثی بودن یکی از رایج ترین حالت ممکن در بین اعضای خانواده می باشد.
علائم ادراری بزرگی پروستات در جوانان چیست؟
- بیدار شدن از خواب در طول شب برای دفع ادرار
- کاهش فشار و جریان ادرار
- باریک آمدن ادرار
- افزایش دفعات ادرار (تکرر ادرار)
- احساس عدم تخلیه کامل ادرار
- تاخیر در شروع ادرار
- احساس فوریت در ادرار کردن و بعضا بی اختیاری ادرار
- قطع و وصل شدن ادرار
آیا بزرگی پروستات در جوانان باعث بروز سرطان می شود؟
بزرگی این عارضه یک فرآیند خوش خیم هست، به همین خاطر نام دیگر آن بزرگی خوش خیم پروستات می باشد و بیماری پیش بدخیمی محسوب نشده و منجر به بروز سرطان در آینده نمی شود.
درمان سرطان پروستات در جوانان
درمان سرطان پروستات در مرحله آخر عبارتند از: درمان هورمونی، شیمی درمانی، برداشتن پروستات از طریق پیشابراه، داروهای ضد درد، و رادیوتراپی برای درد استخوان. برای بررسی بیشتر، همه ی گزینه های درمانی را از پزشکتان بپرسید. بعضی از بیماران بر کیفیت زندگی با سرطان پروستات در مرحله پایانی تمرکز می کنند و سایر بیماران می خواهند از هر درمانی استفاده کنند.
علت بزرگ شدن پروستات در مردان
- عفونت دستگاه ادراری، علت بزرگ شدن پروستات
- اگر بزرگ شدن پروستات توسط پزشک کنترل نشود، میتواند به مرور زمان فرد را به شدت دچار مشکلاتی از قبیل عفونت دستگاه ادراری، آسیب به کلیهها یا مثانه، سنگ مثانه و بی اختیاری ادرار کند؛ گاهی برای درمان از عمل جراحی استفاده میشود و کل غده پروستات توسط عمل جراحی برداشته میشود که اغلب هم فرد از علایم و نشانههای بیماری رهایی مییابد، اما این عمل میتواند فرد را دچار ناتوانی جنسی کند.
- بهتر است عمل جراحی آخرین راه حل باشد و از روشهای درمانی دیگر کمک گرفت که میتوان به استفاده از فلز روی اشاره کرد؛ این عنصر یکی از عناصر کمینه است که مقدار کمی از آن برای رشد طبیعی موجودات زنده کفایت میکند و در رشد و تمایز سلولها نقش حیاتی به عهده دارد.
- با تاکید بر اینکه فلز روی برای درمان پروستاتهای ملتهب یا بزرگ بسیار مفید است، گفت: بررسیها نشان داده است که کمبود روی بر بزرگ شدن پروستات اثر دارد، بنابراین خوردن غذاهای حاوی روی یا خوردن مکملهای روی توصیه میشود، همچنین خوردن گوجه فرنگی نیز بسیار مفید است.
علت بزرگ شدن پروستات
بزرگ شدن پروستات با افزایش سن یک وضعیت عادى است و بسیاری از مردان بالای ۸۰ سال علائم بزرگى پروستات را دارند. اگر چه علت دقیق بزرگی پروستات ناشناخته است، ممکن است یک عامل آن، تغییرات هورمون جنسی مردانه باشد.
هر گونه سابقه ى خانوادگی مشکلات پروستات یا هر گونه اختلال در بیضه ها، ممکن است خطر ابتلا به بزرگى پروستات را افزایش دهند. مردانى که در سن پایین بیضه هاى خود را برداشته اند، به بزرگى پروستات مبتلا نخواهند شد.
علائم بزرگی پروستات
بیشتر علائم بزرگى پروستات در ابتدا خفیف هستند، اما اگر درمان نشوند، جدی تر می شوند. علائم معمول بزرگی پروستات عبارتند از:
تخلیه ناقص مثانه ناکچورى ( دو بار یا بیشتر نیاز به ادرار کردن در شب ) احساس باقى ماندن ادرار، پس از اتمام ادرار کردن بی اختیاری ادراری نیاز به فشار، هنگام ادرار کردن جریان ادرار ضعیف و آهسته احساس ناگهانی نیاز به ادرار کردن ادرار دردناک خون در ادرار |
اگر هر کدام از این علائم را دارید، با پزشک خود صحبت کنید. این علائم قابل درمان هستند و درمان این علائم می تواند به جلوگیری از عوارض، کمک کند.
پیشنهاد ما : دمنوش برای عفونت ادراری
سخن پایانی :
بزرگ شدن پروستات همیشه نیاز به درمان دارویی ندارد و گاهی از طریق معاینه مرتب توسط پزشک میتوان علائم و اندازه پروستات را کنترل کرد.
تغییر سبک زندگی، مصرف دارو و عمل جراحی همه جزو گزینه های درمانی هستند که کیفیت زندگی را تحت تأثیر قرار میدهند. پزشک تا جایی که ممکن است برنامه درمان را به گونه ای تنظیم میکند که موجب کنترل علائم شود و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی نداشته باشد. به همین دلیل است که گفتگو با پزشک، پیرامون علائم بیماری، بسیار حائز اهمیت است.