گانودرما و کم کاری تیروئید
كمكاري تيروئيد چيست؟
در اين حالت غده تيروئيد بيكفايت ميشود, يعني ديگر قادر نيست به اندازه كافي هورمونهاي تيروئيدي توليد نمايد. از هر 100 نفر حدود 2 نفر مبتلا به كمكاري تيروئيد هستند. البته درجات خفيفتر كمكاري تيروئيد شيوع بيشتري دارد. اگر كمكاري تيروئيد درمان نشود معمولاً شديدتر شده و شكايات ناشي از آن بيشتر ميشود. در اندكي از موارد عوارض تهديد كننده حيات مانند نارسايي قلبي و اغما ديده ميشود. كمكاري تيروئيد با انجام آزمايش خون شناسايي و به راحتي قابل درمان است.کم کاری تیروئید (Hypothyroidism) ،یکی از رایج ترین مشکلات تیروئیدی است. کم کار کردن و ضعیف بودن غده تیروئید، باعث تولید ناکافی از هورمون های تیروئید می شود که باعث کم کاری تیروئید می شود. این یک بیماری بسیار رایج پزشکی است که به ویژه در زنان مسن پدیدار می شود و همچنین در دوران بارداری. علت های دیگر کم کاری تیروئید، بیماری هشیموتوز(Hashimoto’s thyroiditis)، التهاب غده تیروئید، درمان تیروئید، پرتودرمانی در گردن، کمبود ید، بیماری های هیپوفیز ، هیپوتالاموس، عمل جراحی تیروئید ( برداشتن تمام یا بخش بزرگی از تیروئید شما می تواند باعث کاهش تولید هورمون شود) و داروها (به عنوان مثال، لیتیوم که اغلب برای اختلالات روانی استفاده می شود).
به چه علت تيروئيد كمكار ميشود؟
شايعترين علت بيكفايتي (نارسايي) غده تيروئيد, التهاب آن به علت اشكال در سيستم ايمني خود فرد اسـت كه بيماري هاشيموتو ناميده ميشود. معمولاً سيستم ايمني بدن ما فقط در مقابل تهاجمات خارجي مانند باكتريها و ويروسها وارد عمل ميشود و به خود بدن حمله نمـــيكند. در التهاب تيروئيد به علت خودايمني, سيستم ايمني خود فرد, غده تيروئيد را به اشتباه (به جاي بيگانه) مورد تهاجم قرار ميدهد و به آن آسيب ميرساند. به طوري كه ظرفيت توليد هورمون كاهش مييابد. بيمـــاريهــــاي خــــود ايمن سرايت كننده نيستند ولي ممكن است در يك خانواده بيـــش از يك نفــر مبتلا شود. خانمها استعداد بيشتري براي ابتلا به اين بيماريها دارند.
نوع ديگر, التهاب تيروئيد پس از زايمان است كه 5-11 درصد خانمها را در فاصله كوتاهي پس از زايمان مبتلا ميكند و معمولاً يك وضعيت موقتي است.
يك علت شايع ديگر بيكفايتي (نارسايي) غـــده تيـــــروئيد, درمانهاي انجام شده روي پركاري تيروئيد است. يعني وقتي براي كنترل غده تيروئيد پركار از يد راديواكتيو يا جـــــراحـــــي استفــاده ميشود, چند ماه تا چند سال بعد تيروئيد ممكن است كمكار شود.
در حدود 100 ميليـون نفر در سـراسر جهان يد كافي دريافت نميكنند. يــــد يك مـــــاده شيميـــايي است كه تيـــــروئيـــــد از آن براي توليد هورمون استفاده ميكند و كمبود شديد آن با كمكاري تيروئيد همراه است. اين مشكل با استفاده از نمكهاي يددار در ايران برطرف شده است.
كمكاري تيروئيد چه علايمي ايجاد ميكند؟
شكايات و نشانههاي كمكاري تيروئيد, درست عكس پركاري تيروئيد هستند. يعني چون كمبود ترشح هورمون تيروئيد وجود دارد همه واكنشهاي مربوط به سوخت و ساز بدن آهسته ميشوند.
اشتهاي بيمار كم ميشود, عدم تحمل به سرما, آهسته شدن حركات, خشكي و خشونت پوست, موهاي شكننده, ضعف و خستگي, صداي خشن, يبوست و گرفتگي عضلاتي ديده ميشود. همچنين بيمار ممكن است از موارد زير شكايت كند: كم شدن حافظه, خواب آلودگي در طي روز, مشكل تمركز, بيحسي دستها و پاها, افزايش وزن خفيف, صورت پفآلوده به ويژه چشمها, خونريزي ماهيانه شديد و نامنظم, ترشح شير از پستانها, نازايي, گواتر (تورم غيرطبيعي در ناحيه جلوي گردن به علت بزرگ شدن غده تيروئيد).
ممكن است در هر بيمار يكي از علايم فوق برجسته باشد در حالي كه در بيمار ديگر چنين علامتي شدت كمتر داشته يا اصلاً ديده نشد. در واقع تعدادي از افراد مبتلا به كمكاري تيروئيد هيچ شكايتي را عنوان نميكنند. اگر علايم فوق را داشتيد و پزشك پس از انجام آزمايش به شما گفت كه مشكلي در تيروئيدتان وجود ندارد تعجب نكنيد, چون بسياري از شكايات فوق غيراختصاصي بوده و علل متعددي دارند.
پزشك براي تشخيص كمكاري تيروئيد چه ميكند؟
مانند هر بيماري ديگر, مهم است كه شما مراقب علايم اوليه هشدار دهنده كمكاري تيروئيد باشيد. به هر حال پزشك شما تنها پس از انجام آزمايش خون ميتواند با اطمينان بگويد كه شما بيمار هستيد يا نه؟ البته قبل از انجام آزمايش پزشك شرح حال شما را اخذ كرده و سپس شما را معاينه ميكند و در نهايت در صورت شك به كمكاري تيروئيد درخواست آزمايش خون: شامل TSH (و اگر لازم باشد T4 و …) ميكند.
كمكاري تيروئيد چگونه درمان ميشود؟
با توجه به اين كه در اين بيماري غده تيروئيد قادر به توليد هورمون به اندازه لازم نميباشد, درمان استاندارد, قرصهاي حاوي هورمون تيروئيد هستند. اين قرصها هورمون مورد نياز بدن را تامين ميكنند. در اكثر موارد از لووتيروكسين استفاده ميشود.
بيمار ممكن است ظرف 1-2 هفته پس از شروع درمان پاسخ اندكي را حس كند, اما پاسخ كامل به درمان با هورمون تيروئيد اغلب تاخير دارد و ممكن است چندين هفته طول بكشد.
معمولاً 2-3 ماه پس از شروع درمان آزمايش خون براي اندازهگيري هورمونها تكرار ميشود تا مقدار لووتيروكسين براساس آن تعديل شود. اين روند ممكن است چندين بار تا رسيدن به سطح طبيعي هورمون در خون تكرار شود. پس از اين كه مقدار مناسب دارو براي هر فرد مشخص شد پزشك شما ممكن است آزمايشهاي هورموني را سالي يك بار درخواست نمايد.
لووتيروكسين روزانه يك بار مصرف ميشود كه ترجيحاً به هنگام صبح است. خيلي مهم است كه بيمار مقدار صحيح دارو را دريافت كند. گاهي بيماران جهت تسريع در بهبودي و يا سعي در كاهش وزن مقدار بيش از حد نياز از اين قرصها مصرف ميكنند, اين كار ميتواند منجر به بروز علايم پركاري تيروئيد شود كه در آن بيش از نياز بدن هورمون در خون وجود دارد و در طولاني مدت ممكن است مشكلاتي از قبيل پوكي استخوان يا بيماري قلبي ايجاد شود.
قارچ گانودرما چیست؟
قارچ گانودرما (رِیشی یا جانافزا) نوعی قارچ است که در مناطق گرم و مرطوب آسیا میروید. این قارچ هزاران سال است که عضو ثابت طب شرقی است.
با اینکه بیشتر افراد این قارچ را بهشکل تازه مصرف میکنند، ولی مصرف اَشکال دیگر آن به شکل پودر یا عصارهٔ محتوی مولکولهای خاص نیز رایج است. این قارچ ۴۰۰ جزء زیستفعال دارد که خواصش از آنها نشئت میگیرد. تأثیر مصرف اَشکال مختلف قارچ گانودرما در مطالعات مختلف انسانی و جانوری مورد بررسی قرار گرفته است. برخی از خواص این قارچ در این مطالعات مشخص شدهاند و برای اثبات قطعی برخی دیگر از خواص آن به مطالعات بیشتری نیاز است.
طبق تحقیقات در مورد این قارچ و خواص بی نظیری که دارد در درمان تیروئید نیز موثر است
پیشنهاد ما : درمان قطعی ریزش مو در زنان
خواص قارچ گانودرما
. تقویت دستگاه ایمنی
یکی از مهمترین خواص قارچ گانودرما، تقویت سیستم ایمنی است. درحالیکه برخی جزئیات هنوز قطعی نیستند، مطالعات درونکشتگاهی نشان میدهند که قارچ گانودرما میتواند بر ژنهای گلبولهای سفید خون تأثیر بگذارد. گلبولهای سفید خون نقش مهمی در دستگاه ایمنی برعهده دارند. علاوه بر این برخی مطالعات نشان دادهاند که برخی از اشکال قارچ گانودرما ممکن است مسیر التهاب را در گلبولهای سفید خون تغییر بدهد
۲. خواص ضدسرطان
بسیاری از افراد این قارچ را بهخاطر خواص ضدسرطانیاش مصرف میکنند. قارچ گانودرما در پیشگیری و بهبود برخی سرطانها مانند سرطان سینه و سرطان پروستات مؤثر است. این ویژگی از طریق کاهش التهابات و جلوگیری از رشد تومورها انجام میگیرد. در یک مطالعه بر روی ۴۰۰۰ زن مبتلا به سرطان پستان که درمان شده بودند، ۵۹٪ از آنان از قارچ گانودرما استفاده میکردند. علاوهبراین در چند مطالعهی درون کشتگاهی مشاهده شد قارچ گانودرما میتواند موجب مرگ سلولهای سرطانی بشود. بااینحال نتایج این مطالعات در برخی موارد در میان انسانها و جانوران تفاوت داشت.
از قارچ گانودرما میتوان در درمان سرطان خون نیز استفاده کرد. قارچ گانودرما میتواند خستگی، افسردگی و اضطراب را در مبتلایان به سرطان پستان و کسانی که آن را درمان کردهاند، بهبود بدهد.
۳. مبارزه با خستگی و افسردگی
قارچ گانودرما به کاهش خستگی و افسردگی و درنتیجه بهبود کیفیت زندگی کمک می کند.
شاید تأثیر قارچ گانودرما در تقویت دستگاه ایمنی آنقدر موردتأکید قرار گرفته شده که باعث غفلت ما از سایر خواص آن شده است. این در حالی است که قارچ گانودرما خواص دیگری نیز دارد. ازجملهٔ این خواص میتوان به کاهش خستگی و افسردگی و درنتیجه بهبود کیفیت زندگی اشاره کرد. در یک مطالعه تأثیر قارچ گانودرما بر روی ۱۳۲ فرد مبتلا به ضعف اعصاب بررسی شد. ضعف اعصاب با درد، گیجی، سردرد و حساسیت همراه است. پژوهشگران دریافتند در اثر مصرف ۸ هفتهای مکمل قارچ گانودرما، خستگی افراد کاهش یافته و افراد بیشتر احساس تندرستی میکنند.
۴. سلامت قلب
یک عصاره از پروتئینهای موجود در قارچ گانودرما توانست فشار خون موشهای مبتلا به فشار خون بالا را تا مدت ۸ ساعت کاهش بدهد.
۵. کنترل قند خون
برخی مطالعات نشان دادهاند مولکولهای قارچ گانودرما میتوانند قند خون را در جانوران کاهش بدهند. برخی مطالعات اولیه در انسان نیز نتایج مشابهی را نشان میدهند. بااینحال بیشتر مطالعات خلاف این یافتهها را نشان میدهند. بعد از ارزیابی صدها شرکتکننده، پژوهشگران هیچ بهبودی را در قند خون ناشتای شرکتکنندگان مشاهده نکردند. نتایج حاصل از مطالعات متناقض هستند. در برخی موارد قارچ گانودرما توانست قند خون را پایین بیاورد و در برخی موارد تأثیر خاصی نداشت. در این زمینه نیز به مطالعات بیشتری نیاز است.
۶. خاصیت آنتیاکسیدانی و کاهش التهابات
برخی مطالعات از تأثیر قارچ گانودرما در کاهش التهابات در بیماری روماتیسم، آسم و کاهش التهابات غشایی که چشم و پلک را میپوشاند، حکایت دارند. ۱۴ روز مصرف قارچ گانودرما توانست شاخصهای ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی را بهبود دهد و از خون در برابر آسیبهای اکسیداتیو محافظت بکند. پژوهشگران همین عامل را دلیل استفاده از قارچ گانودرما بهعنوان داروی ضدالتهاب در طب سنتی آفریقایی و چینی میدانند.
انواع مختلفی از عصارههای قارچ گانودرما توانستند از خود خاصیت ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی نشان دهند و برای درمان بیماریهای مرتبط با التهابات مفید باشند.
۷. بهبود آلرژی
براساس مطالعات عصاره ی قارچ گانودرما می تواند هر ۴ نوع واکنش آلرژیک را مهار کرده یا کاهش بدهد.
براساس مطالعات عصارهٔ قارچ گانودرما میتواند هر ۴ نوع واکنش آلرژیک را مهار کند یا کاهش بدهد. قارچ گانودرما برای درمان بیماریهای مختلفی ازجمله برونشیت مزمن استفاده میشود. زیرا میتواند هیستامین را کاهش بدهد. مطالعات نشان میدهند ترکیبات موجود در قارچ گانودرما با موفقیت مانع از تولید هیستامین از ماستسلها (از سلولهای طبیعی مغزاستخوان که به تعداد زیاد در بافت پیوندی یافت میشوند) شدند و همزمان به ثبات این سلولها کمک میکنند.
۸. محافظت از دستگاه گوارش
قارچ گانودرما میتواند از بروز زخم معده و سایر قسمتهای دستگاه گوارشی جلوگیری بکند.
۹. کلیه و کبد
۱۴ بیمار مبتلا به پروتئینوری که از نشانههای بیماری های کلیوی است، شروع به مصرف قارچ گانودرما کردند. پروتئینوری همهٔ آنها پس از مدتی بهبود یافت و دستگاه ایمنیشان دوباره تنظیم شد.
10.درمان تیروئید
این قارچ می تواند کم کاری تیروئید شما را بی اثر کند و آزمایشاتی که در مورد بیماران مبتلا به تیروئید انجام شده ثابت کرده که میتواند حتی به مقدار کم تیروئید را درمان کند
پیشنهاد ما : دارچین و کم کاری تیروئید
سخن آخر :
قارچ گانودرما یک قارچ معروف در طب شرقی است. قارچ گانودرما میتواند دستگاه ایمنی را با تقویت گلبولهای سفید خون تقویت بکند. همچنین این قارچ میتواند اندازه و تعداد تومورها را در برخی سرطانها کاهش و کیفیت زندگی را در برخی مبتلایان به سرطان بهبود بدهد.
بیشتر مطالعات انسانی نشان دادهاند که این قارچ نمیتواند کلسترول، قند خون و آنتیاکسیدانها را بهبود بدهد. اما قارچ گانودرما میتواند در برخی موارد در بهبود خستگی و افسردگی مؤثر باشد.