چه غذاهایی برای دیابت بارداری مفید است
افزایش قندخون در دوران بارداری میتواند به دیابت بارداری منجر شود و جان مادر و جنین هر دو را به خطر بیندازد.
در طول دوران بارداری بدن شما انسولین بیشتری تولید میکند تا بتواند میزان قندخون را در حد سلامت حفظ کند ولی در برخی مواقع انسولین به اندازه کافی تولید نمیشود.
دیابت بارداری باعث میشود که نوزاد پس از تولد مشکل تنفسی داشته باشد، دچار کاهش قندخون و بعدها دچار چاقی شود.
تولد نوزاد با وزن بیشتر از حد معمول، مشکلات مرتبط با آن به هنگام زایمان و افزایش فشارخون از عوارض دیگر بالا رفتن قندخون در بارداری میباشند.
با رژیم غذایی مناسب و ورزش کردن میتوانید میزان قند خونتان را کنترل کنید بدون اینکه نیاز به انسولین و سایر داروهای پزشکی داشته باشید.
دیابت بارداری چیست ؟
دیابت بارداری میتواند در طول حاملگی ایجاد شده و موجب بروز عوارض متعددی شود، خوشبختانه زنان مبتلا به این بیماری می توانند با پیروی از یک رژیم غذایی سالم این عوارض را کاهش دهند، حال سوال این است که زنان مبتلا به دیابت بارداری باید چه غذاهایی را مصرف کرده و از خوردن چه غذاهایی پرهیز کنند؟
دیابت بارداری زمانی رخ میدهد که بدن زن باردار نتواند به اندازهی کافی انسولین تولید کند، این امر منجر به افزایش قندخون میگردد که چنانچه بدرستی کنترل نشود، ممکن است برای مادر و نوزاد مشکلاتی را ایجاد نماید. در این مقاله رژیم غذایی مناسب برای زنان مبتلا به دیابت بارداری و نحوه ی درمان و برخی عوارض آن توضیح داده می شود.
به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری بین 2 تا 10 درصد از بارداریها سالانه در ایالات متحدهی آمریکا تحت تأثیر دیابت بارداری قرار میگیرند.
هنگامیکه یک زن باردار میشود، بدن او هورمونهای بیشتری را تولید میکند که موجب افزایش وزن وی میگردد، هر دوی این تغییرات ممکن است به این معنا باشد که سلولهای بدن او نتوانند از انسولین آنطور که باید استفاده کنند که به این حالت مقاومت به انسولین میگویند. مقاوم شدن به انسولین به این معناست که برای تنظیم قندخون، بدن نیاز به مقادیر بیشتری از هورمون انسولین دارد و در برخی موارد بدن فرد قادر به تولید مقادیر کافی انسولین نخواهد بود که منجر به افزایش قندخون میشود. علایم دیابت بارداری ممکن است شامل: تشنگی شدید غیر معمول، تکرر ادرار، خستگی، تهوع، عفونتهای مکرر مثانه، تاری دید، وجود قند در ادرار در آزمایش تشخیصی، باشد.
درمان دیابت حاملگی
دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم و انجام منظم ورزش میتواند به کنترل قند خون و مدیریت دیابت حاملگی کمک کند. البته ممکن است این دو روش برای تمام زنان مبتلا به دیابت بارداری کافی نباشند. مقدار قندخون افراد در دیابت حاملگی بسته به فرد متفاوت است. برخی از زنان مبتلا به دیابت بارداری نیاز به مصرف داروهایی نظیر متفورمین یا تزریق انسولین برای کنترل قندخون خود دارند.
عوارض دیابت حاملگی
دیابت حاملگی میتواند خطر بروز عوارض را برای مادر و نوزاد افزایش دهد. نوازدان متولد شده از زنان مبتلا به دیابت بارداری در معرض خطر بیشتری برای عوارض زیر هستند:
· تولد نوزادانی با وزن بیش از 9 پوند(4 کیلوگرم) که زایمان را مشکل میکند.
· تولد پیش از موعد
· افت قندخون درهنگام تولد
· ابتلا به دیابت نوع 2 در بزرگسالی.
برای زنان عوارض بالقوه میتواند شامل افزایش فشارخون، خونریزی بیش از حد به دلیل بزرگی نوزاد در هنگام زایمان و نیاز به سزارین باشد.
حدود نیمی از زنان دارای سابقهی دیابت حاملگی پس از زایمان به دیابت نوع 2 مبتلا میشوند مدیریت قند خون در طی بارداری میتواند این خطر را کاهش دهد.
رژیم دیابت بارداری
وقتی شما دچار یکی از عارضههای دوران بارداری میشوید، تغذیهٔ شما اهمیت بیشتری پیدا میکند. نکات زیر میتواند راهنماییهایی برای داشتن یک رژیم غذایی مناسب در بارداری برای شما باشد:
- حجم غذای خود را تقسیم کنید: طیف وسیعی از غذاها را بخورید و کالریها و کربوهیدراتها را به شکل یکنواختی در طول روز پخش کنید. پزشکان توصیه میکنند که هر روز سه وعده با حجم کم تا متوسط و دو تا چهار میانوعده، از جمله یک میانوعدهٔ بعد از شام داشته باشید.
- مصرف کربوهیدرات را مدیریت کنید: برنامهٔ وعدههای غذایی شما بهتر است حاوی کربوهیدراتی کمتر از معمول همیشگیتان باشد. بهتر است که کربوهیدراتهای پیچیده یعنی آنهایی را که شامل فیبر هم هستند نیز در وعدههای غذایی بگنجانید و خوردن آنها را در سراسر روز پخش کنید. در تمام وعدهها و میانوعدهها پروتئین کمچربی را با کربوهیدراتها همراه کنید. پروتئین کمک میکند که احساس سیری بیشتری داشته باشید، انرژیتان را حفظ کنید و کنترل بهتری روی قند خون خود داشته باشید.
- وعدههای غذایی را جا نیندازید: زمان خوردن وعدههای غذایی و مقدار غذایی را که در هر وعده میخورید ثابت نگه دارید. اگر چیزهایی که میخورید همیشه به شکل یکنواختی در طول روز پخش شود و جا بگیرد، قند خونتان ثبات بیشتری خواهد داشت.
- صبحانهٔ خوبی بخورید: احتمال عدم تعادل سطح قند خون در صبحها بیشتر از هر زمان دیگری است. برای نگه داشتن قند خون در محدودهٔ سالم باید مصرف کربوهیدراتها شامل نان، سرلاک، میوه و شیر را محدود کنید، پروتئین دریافتی خود را یعنی تخممرغ، پنیر، کرهٔ بادامزمینی و آجیلها را بیشتر کنید و احتمالاً از میوه و آبمیوه به طور کامل پرهیز کنید.
- مصرف فیبر را مد نظر قرار دهید: مواد غذایی پرفیبر مثل میوهها و سبزیجات تازه، نانهای تهیه شده از غلهٔ کامل و سرلاک، نخود، لوبیا و دیگر حبوبات خشکشده را در رژیم غذاییتان بگنجانید. این غذاها شکسته شدهاند و آهستهتر از کربوهیدراتهای ساده جذب میشوند و همین ممکن است به جلوگیری از افزایش بیش از حد قند خون شما بعد از وعدههای غذایی کمک کند.
- مصرف قند را کنترل کنید: مصرف غذاها و نوشیدنیهایی که حاوی قندهای ساده هستند، مثل نوشابه، آبمیوه، چایهای طعمدار و آبهای طعمدار و بیشتر دسرها را محدود کنید یا به طور کامل از آنها پرهیز کنید. این مواد میتوانند قند خون را به سرعت افزایش دهند. از پزشکتان دربارهٔ مصرف خوردنیهای شیرینشده با شیرینکنندههای مصنوعی در صورت نیازتان به خوردن مواد غذایی شیرین سؤال کنید.
- مصرف شیر را کمتر کنید: شیر لاکتوز بالایی دارد و لاکتوز یک قند ساده است. بنابراین، لازم است شیر مصرفیتان را محدود کنید و منبع جایگزینی برای کلسیم پیدا کنید. اگر به دنبال یک نوشیدنی جدید هستید، آب گازدار با چند قطره لیمو یا پرتقال را امتحان کنید.
افزایش متوسط سطح فعالیت نیز راه خوبی برای کمک به طبیعی نگه داشتن سطح قند خون است که شاید بهتر باشد که در این مورد هم یعنی دربارهٔ مقدار و شدت ورزش مناسب خود با پزشک صحبت کنید.
حتما بخوانید :بعد از جراحی تیروئید میتوان باردار شد ؟
برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم ؟
- مقدار زیادی میوه و سبزیجات کامل
- مقادیر متوسط پروتئین های بدون چربی و چربی های سالم
- مقادیر متوسط غلات کامل مانند نان ، غلات ، ماکارونی و برنج به علاوه سبزیجات نشاسته ای مانند ذرت و نخود فرنگی
- غذاهای کمتری که قند زیادی دارند ، مانند نوشابه ، آب میوه و شیرینی
- شما باید هر روز سه وعده غذایی کوچک و متوسط و یک یا چند میان وعده میل کنید. از خوردن وعده ها و میان وعده ها خودداری کنید. مقدار و انواع مواد غذایی (کربوهیدرات ها ، چربی ها و پروتئین ها) را از روز به همان مقدار نگه دارید. این می تواند به شما در حفظ ثبات قند خون کمک کند.
کربوهیدرات
- کمتر از نیمی از کالری که می خورید باید از کربوهیدرات ها باشد.
- بیشتر کربوهیدرات ها در غذاهای نشاسته ای یا قندی یافت می شوند. آنها شامل نان ، برنج ، ماکارونی ، غلات ، سیب زمینی ، نخود فرنگی ، ذرت ، میوه ، آب میوه ، شیر ، ماست ، شیرینی ، آب نبات ، سودا و سایر شیرینی ها هستند.
- کربوهیدرات های پر فیبر و غلات کامل گزینه های سالم هستند. به این نوع کربوهیدرات ها کربوهیدرات های پیچیده گفته می شود.سعی کنید از خوردن کربوهیدرات های ساده مانند سیب زمینی ، سیب زمینی سرخ کرده ، برنج سفید ، آب نبات ، سودا و سایر شیرینی ها خودداری کنید. این بدان دلیل است که آنها باعث می شوند قند خون شما به سرعت بعد از خوردن چنین غذاهایی زیاد شود.
- سبزیجات برای سلامتی و قند خون شما مفید هستند. از تعداد زیادی از آنها لذت ببرید.
- کربوهیدرات های موجود در مواد غذایی به گرم اندازه گیری می شوند. می توانید یاد بگیرید که میزان کربوهیدرات ها را در غذاهایی که می خورید حساب کنید.
روزی 6 وعده بخورید. :
1 برش نان
1 اونس (28 گرم) غلات آماده غذا
1/2 فنجان (105 گرم) برنج یا ماکارونی پخته شده
1 کلوچه
غذاهای پر از ویتامین ها ، مواد معدنی ، فیبر و کربوهیدرات های سالم را انتخاب کنید. آنها شامل موارد زیر هستند:
نان های کامل و کراکر
غلات سبوس دار
غلات کامل مانند جو یا جو
لوبیا
برنج قهوه ای یا وحشی
ماکارونی سبوس دار
سبزیجات نشاسته ای مانند ذرت و نخود فرنگی
در پخت و پز و پخت از آردهای سبوس دار یا دیگر آرد غلات استفاده کنید. نان های کم چربی بیشتری مانند انواع توریل ، کلوچه و نان پیتا میل کنید.
روزانه 3 تا 5 وعده میل کنید.
1 فنجان (340 گرم) سبزیجات برگ دار ، سبز
1 فنجان (340 گرم) سبزیجات برگ خام پخته یا خرد شده
فنجان 3/4 (255 گرم) آب سبزیجات
1/2 فنجان (170 گرم) سبزیجات خرد شده ، پخته شده یا خام
انتخاب سبزیجات سالم شامل موارد زیر است:
سبزیجات تازه یا یخ زده بدون سس ، چربی یا نمک اضافه کنید
سبزیجات تیره سبز و زرد عمیق مانند اسفناج ، کلم بروکلی ، کاهو رومی ، هویج و فلفل
میوه ها
روزانه 2 تا 4 وعده میل کنید.
1 میوه کامل متوسط(مانند موز ، سیب یا پرتقال)
1/2 فنجان (170 گرم) میوه خرد شده ، یخ زده ، پخته شده یا کنسرو شده
فنجان 3/4 (180 میلی لیتر) آب میوه
گوشت و لبنی
روزانه 4 وعده لبنیات کم چرب یا بدون چربی میل کنید.
1 فنجان (240 میلی لیتر) شیر یا ماست
1 1/2 اونس (42 گرم) پنیر طبیعی
2 اونس (56 گرم) پنیر فرآوری شده
انتخاب لبنیات سالم شامل موارد زیر است:
شیر یا ماست کم چرب یا بدون چربی. از ماست با اضافه کردن شکر یا شیرین کننده های مصنوعی خودداری کنید.
محصولات لبنی منبع عالی پروتئین ، کلسیم و فسفر هستند.
پروتئین (گوشت ، ماهی ، لوبیا خشک ، تخم مرغ و آجیل)
روزانه 2 تا 3 وعده میل کنید.
2 تا 3 اونس (55 تا 84 گرم) گوشت ، مرغ یا ماهی پخته شده
1/2 فنجان (170 گرم) لوبیای پخته شده
1 تخم مرغ
2 قاشق غذاخوری (30 گرم) کره بادام زمینی
انتخاب پروتئین سالم شامل موارد زیر است.
ماهی و مرغ. پوست را از مرغ و بوقلمون جدا کنید.
برش های بدون چربی گوشت گاو ، گوشت گاو ، گوشت خوک یا بازی وحشی.
تمام چربی های قابل مشاهده را از گوشت جدا کنید. به جای سرخ کردن ، پخت ، کباب ، گوشت مرغ ، کوره یا جوش را جوشانید. غذاهای این گروه منابع عالی ویتامین های گروه B ، پروتئین ، آهن و روی هستند.
شیرینی ها دارای چربی و قند زیاد هستند ، بنابراین هر چند وقت یکبار آنها را بخورید محدود کنید. اندازه های آن را کوچک نگه دارید.
حتی شیرینی بدون قند ممکن است بهترین انتخاب باشد. دلیل این امر این است که آنها ممکن است عاری از کربوهیدرات یا کالری باشند.
قاشق یا چنگال اضافی بخواهید و دسر خود را با دیگران تقسیم کنید.
به طور کلی ، باید میزان مصرف غذاهای چرب را محدود کنید.
به راحتی روی کره ، مارگارین ، سس سالاد ، روغن پخت و پز و دسر بروید.
از چربی های سرشار از چربی اشباع مانند همبرگر ، پنیر ، بیکن و کره خودداری کنید.
چربی ها و روغن ها را از رژیم غذایی خود به طور کامل قطع نکنید. آنها انرژی لازم را برای رشد فراهم می كنند و برای رشد مغزی كودكان ضروری هستند.
روغن های سالم مانند روغن کانولا ، روغن زیتون ، روغن بادام زمینی و روغن گلرنگ را انتخاب کنید. شامل آجیل ، آووکادو ، و زیتون باشید.
دیابت بارداری یعنی قند خون ناشتا بالاتر از 136 در دو تست مکرر باشد این تعریف مختص افراد غیرباردار است و در زنان باردار قند خونی که بالاتر از 110 باشد، دیابت محسوب میشود. عوارض دیابت بر روی جنین و مادر تأثیر میگذارد بنابراین بیمار بلافاصله نیازمند درمان و تزریق انسولین در بارداری است.
میزان قند خون بعد از غذا در افراد دیابتی:
قند خون نرمال و طبیعی چه مقدار باید باشد؟
گلوکز، قندی است که بیشترین استفاده را در بدن دارد، قند فروکتوز در میو ه ها و لاکتوز در شیر است که بعد از استفاده در بدن به گلوکوز تبدیل شده و در آخر به انرژی تبدیل می شود . عدد قند خون نشان دهنده پیشرفت بیماری و نوع بیماری است، اگر عدد قند خون فرد پایین تر از 100 باشد فرد به دیابت مبتلا نیست و میزان قند خون طبیعی است؛ اگر بین 100 الی 126 باشد پیش دیابت است و آنها مستعد ابتلا به بیماری دیابت در آینده هستند، قند خون بالای 130 مبتلا به نوع دیابت یک است و فرد باید خیلی سریع تحت درمان قرار گیرد .
افرادی که علائم غیر عادی در بدن خود دارند باید به پزشک متخصص مراجعه کنند وبعد از تشخیص اینکه قند خون آنان حالت ثابت ندارد، میزان قند خون آن ها باید مرتب کنترل شود؛ همچنین می توانند دستگاه قندخون تهیه کرده و در منزل، به طور مرتب میزان قند خون خود را بررسی کنند . سالمندان باید در رژیم غذایی خود از غذاهای سبک و کم کالری استفاده کنند .
قند خون افراد سالم
برای اکثر افراد سالم، قند خون در محدوده زیر است.
بین ۷۲ تا ۱۰۸ mg/dL ناشتا
کمتر از ۱۴۰ mg/dL دو ساعت بعد از غذا
نتیجه آزمایش قند خون بعد از ناشتا نتایج زیر را نشان می دهد.
طبیعی: تقریبا بین ۷۰ تا ۱۰۰ mg/dL
پیش دیابتی: بین ۱۰۱ تا ۱۲۶ mg/dL
دیابتی: بیشتر از ۱۲۶ mg/dL
داروهای گیاهی برای درمان دیابت نوع 2 :
ده اشتها برای کاهش وزن مورد استفاده قرار می گیرد. چند آزمایش کنترل شده با دارونما نشان داده اند که گیمنما با افزایش فعالیت انسولین به کاهش قند خون کمک کرده است.
مطالعاتی با حضور سوژه های حیوانی نیز نشان داده اند که گیمنما می تواند تعداد سلول های تولیدکننده انسولین را در پانکراس افزایش داده و سطوح قند خون را عادی سازد.
برخی پژوهش ها نشان داده اند که گیمنما می تواند کنترل قند خون را نیز بهبود ببخشد، از این رو افراد مبتلا به دیابت به دوزهای کمتری از داروهای خوراکی دیابت نیاز خواهد داشت. افزون بر این، چند آزمایش با حضور سوژه های انسانی نیز بهبود نسبتا چشمگیر سطوح فشار خون با مصرف این گیاه دارویی را نشان داده اند.
شنبلیله
این گیاه دارویی توانایی خود در بهبود سطوح گلوکز خون را نشان داده است که احتمالا از کاهش جذب گلوکز در روده کوچک سرچشمه می گیرد.
طی یک مطالعه پژوهشگران به بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 روزانه و به مدت هشت هفته 10 گرم پودر دانه های شنبلیله محلول در آب داغ داده و در پایان دریافتند که قند خون ناشتای این افراد به میزان 25 درصد و سطوح تری گلیسیرید به میزان 30 درصد کاهش داشته است.
دانه های شنبلیله را می توان به سالادها، سوپ ها، غلات صبحانه یا ماست اضافه کرد.
ریشه جینسینگ
این گیاه دارویی محبوب فواید خود به عنوان درمانی برای عفونت ها و دیابت را نشان داده است. طی یک مطالعه، شرکت کنندگان مبتلا به دیابت نوع 2 به دو گروه تقسیم شده و یک گروه جینسینگ و گروه دیگر دارونما دریافت می کردند. بنابر این پژوهش، کاهش چشمگیر در سطوح گلوکز پس از صرف وعده غذایی در افرادی که جینسینگ مصرف کرده بودند نسبت به آنهایی که دارونما دریافت می کردند، مشاهده شد.
مکمل و چای جینسینگ به راحتی در دسترس شما قرار دارند. البته به خاطر داشته باشید که نمونه های جینسینگ آمریکایی یا جینسینگ کره ای قرمز را انتخاب کنید.
چه مکمل جینسینگ را انتخاب کرده و چه از چای جینسینگ استفاده می کنید، پس از هر سه تا چهار هفته مصرف، یک هفته وقفه بین این کار ایجاد کنید زیرا استفاده مداوم می تواند اثرگذاری جینسینگ را کاهش دهد.
توجه: اگر یک مهارکننده مونوآمین اکسیداز (MAOI)، داروی فشار خون یا قلب، یا هر داروی انعقاد خون مانند آسپرین یا وارفارین مصرف می کنید، از مصرف جینسینگ پرهیز کنید. پیش از انجام این کار با پزشک خود مشورت کنید تا از بروز اختلال بین جینسینگ و این قبیل داروها پیشگیری شود.
چای سبز
این نوشیدنی به تسریع سوخت و ساز و کاهش بیماری مزمن کمک می کند. چای سبز می تواند به طور قابل توجهی مصرف غذا، وزن بدن، سطوح کلسترول و تری گلیسیرید را کاهش دهد.
در یک آزمایش، دانشمندان دریافتند که اپیگالوکاتچین-3-گالات (EGCG)، آنتی اکسیدانی که در چای سبز یافت می شود، می تواند در سطوح قند خون تغییر ایجاد کند.
این ممکن است به معنای آن باشد که چای سبز می تواند به کنترل افزایش قند خون عادی که پس از مصرف غذاهای نشاسته ای رخ می دهد، کمک کند. به گفته پژوهشگران، این قبیل مواد غذایی و چای سبز باید همزمان مصرف شوند تا بهترین اثر شکل بگیرد.
اما افزودن شکر به چای می تواند فواید آن را از بین ببرد.
دارچین
آزمایشات آزمایشگاهی در دانشگاه کالیفرنیا نشان داده اند که دارچین سوخت و ساز قند را در سلول های چربی به میزان 20 برابر افزایش می دهد. همچنین، پژوهشگران دریافتند که مصرف کمتر از یک و نیم قاشق چایخوری دارچین در روز به مدت 40 روز به طور قابل توجهی سطوح قند خون را در 60 شرکت کننده مبتلا به دیابت نوع 2 کاهش داده است.
پیش از این که دارچین را به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنید باید به یک نکته توجه داشته باشید.
دو نوع دارچین وجود دارند که شامل دارچین سیلان و دارچین کاسیا (به نام دارچین چینی نیز شناخته می شود) می شوند. دارچین سیلان آن چیزی است که باید خریداری کنید، به ویژه اگر قصد دارید از فواید سلامت مصرف روزانه دارچین بهرهمند شوید. دارچین سیلان خالصتر از دارچین کاسیاست که حاوی دوزهای بالاتر از ترکیبی سمی به نام کومارین است. در صورت مصرف زیاد، کومارین می تواند اثر منفی بر کلیه ها و کبد انسان داشته باشد.
حتما بخوانید :درمان افت قند خون در افراد غیر دیابتی
سخن پایانی :
مواد اولیه برای تهیه نسخه گیاهی درمان دیابت:
ساقه کرفس 3 عدد
هویج 2 عدد
سیب سبز 1 عدد
همه مواد را خوب بشویید هویج و سیب را پوست بکنید و آن ها را در مخلوط کن خوب با هم ترکیب کنید تا یکدست شود و بعد همه مواد را با هم ترکیب کنید.یک فنجان از این نوشیدنی را صبح ها با شکم خالی با خورید.
فواید:
این نوشیدنی سطح قند خون را در مدت زمان کوتاه متعادل می کند و از بروز تدریجی نشانه های دیابت جلوگیری می کند.
این داروهای طبیعی تا زمانی که نشانه های بیماری محو شود و دیابت کاملا درمان شود باید مصرف شود.
این مواد طبیعی هستند و هیچ گونه عوارضی ندارند و اگر در دراز مدت مصرف شود تاثیرات مفیدی دارند.