خصوصیات زنان وسواسی چیست ؟
این مقاله بیشتر در مورد افرادی که وسواس دارند و چگونه درمان میشوند نوشته شده است در جامعه بیشستر زنان وسواسی به چشم میخورند و درگیری بیشتر خانواده ها با زنان وسواسی است که این بیماری میتواند به راحتی و با خواسته خود فرد وسواسی درمان شود
شستشوی بیش از حد، دقت بیمارگونه به مسایل ریز و چک کردن مرتب کارها اتفاقاتی است که از فرد معمولی و عادی کسی را میسازد که دچار بیماری عذابآور وسواس میباشد.
وسواس چیست؟
- وسواس یک ایده، تصور، احساس یا حرکت مکرر و مضر است که با نوعی احساس اجبار و ناچاری ذهن و علاقه به مقاومت در برابر آن همراه است بسیار متوجه بیگانه بودن حادثه نسبت به شخصیت خود بوده و از غیر عادی بودن رفتار خودآگاهی دارد.
- وسواس تعادل روانی و رفتاری را از بسیار سلب کرده و او را در سازگاری با محیط دچار اشکال میسازد وسواس در بین بیماریهای روانی از شناختهشدهترین اختلالات است که بسیار رایج میباشد ولی متاسفانه اکثر مردم از آن اطلاعات زیادی ندارند و به محض شنیدن وسواس بیاختیار به یاد کسانی میافتند که بیش از اندازه شستشو میکنند در حالی که وسواس بیماری است که انواع مختلف داشته و ریشه اصلی آن اضطراب است و میتواند منجر به کاهش عمر افراد میشود.
- در ایران 3-2 درصد از افراد از این اختلال رنج میبرند و شیوع آن از 20 سالگی به بعد میباشد و پایهریزی آن همگام با بلوغ میباشد.
- به اعتقاد روانکاوان وسواس نوعی غریزه ناخودآگاه است و در آن فکر و میل و عقیده خاص اغلب اشتباه است و چنان اراده فرد را سلب میکند که بیمار برخلاف میل و خواسته خودرفتاری انجام میدهد که از بیهودگی کار خود آگاهی دارد ولی نمیتواند از آن رهایی یابد.
اگر پذیرفته اید که با یک فرد وسواسی ازدواج کنید باید بدانید که :
✴️تمیز باشید
- آشنایی با انواع اختلالات و وسواس ها بسیار مهم است افرادی که اختلال وسواس پیدا کرده اند موجب آزار اطرافیان خود بالاخص همسرشان هستند البته قصد آزار آنها را ندارند ولی معتقد هستند یکسری کارها بسیار ضروری اند و باید انجام شوند.
- به عنوان مثال مواقعی که مهمان به خانه می آید از به صف و مرتب منتظر ماندن تا جفت شدن کفش ها به طور قرینه و دیگر اقدامات اجباری از گزینه های مورد انتظار فرد وسواسی است.چنانچه شخصیت اجتماعی دارید و اهل رفت و آمد هستید زندگی و کنار آمدن با چنین فردی برایتان مشکل ساز خواهد بود بنابراین در تشخیص وسواس و راه های درمان این دست اشخاص کوتاهی نکنید.
افراط در مسئولیت پذیری افراد وسواسی
✅ این افراد بسیار مسئولیت پذیر و متعهد می باشند و به شکل بیمارگونه ای همه چیز را تحت کنترل خود در آورده اند چرا که از بروز وقایع ناگوار ترس بسیار شدیدی دارند.
✅ چک کردن قفل درب خانه از ترس دزدها و یا چک کردن شیرهای گاز از ترس آتش سوزی از جمله کارهایی است که فرد وسواسی بارها آن را تکرار میکند تا اطمینان قلبی پیدا کند اما با این حال باز هم فکر و ذهنش درگیر آن موارد است.
✅ جالب است بدانید این افراد در بعضی موارد که به حالت اختلال وسواسی جبری می رسند تمایل به بالاترین سطح از کمال گرایی پیدا میکنند بخاطر همین است که دیگران را وادار به انجام یک سری کار ها کرده و همه چیز را تحت کنترل خود در می آورند.
رابطه جنسی با فرد وسواسی
- چنانچه در زندگی خود به روابط زناشویی و رابطه جنسی اهمیت بسیار زیادی قائل هستید کنار آمدن با یک فرد وسواسی برایتان دشوار خواهد شد و باید بدانید این دست افراد که حساسیت بالایی به آلودگی و نجاست دارند رابطه جنسی موفقی با شما نخواهند داشت و این را متذکر میشویم که این رفتارها دست خودشان نیست و به نوعی ناخواسته درگیر این اختلال شده اند آنها تا زمانی که آلودگی را از بدن خود پاک نکنند ناآرام هستند بنابراین چنین شخصی قطعا در رابطه جنسی خود دچار استرس و تنش خواهد شد تا جایی که حتی از ترشحات بدن خود هم چندش دارد و مدام به فکر این است که هر چه سریع تر رابطه را تمام کرده و به حمام برود.
پیشنهاد ما : طرز برخورد با بیمار وسواس فکری
خصوصیات شخصیتی فرد وسواسی که قبل از ازدواج باید بدانید
☑️ ویژگی بارزی که در این افراد بیشتر دیده می شود حساسیت بیش از حد به کثیفی، خیسی و آلودگی می باشد و ترس شدیدی از بیمار شدن دارند.این افراد مدام در حال شستشوی دست هایشان هستند حتی اگر ببینید که پوست دستشان کنده شده اما باز این کار را تکرار میکنند.
☑️ شستشوی مداد ها و خودکارها، حمام کردن با تایم های طولانی و غسل دادن های مکرر از جمله عجیب ترین کارهایی است که افراد وسواسی انجام میدهند.چنانچه با یک فرد وسواسی مسافرت رفتید سفر لذت بخشی را تجربه نخواهید کرد چرا که در بدترین شرایط شما را وادار به این میکند که به دنبال آب بگردید تا او دست هایش را بشوید.
رایج ترین رفتارهای فرد وسواسی
افرادی که دچار وسواس شده اند رفتارهای متفاوتی را از خود بروز می دهند اما این علائم در هر فرد متفاوت است، از جمله شایع ترین رفتاری که شخص وسواسی انجام می دهد شامل:
🟡 تمیزکردن افراطی
🟢 شستشوی زیاد
🟡 چک کردن مداوم و مکرر
🟢 توجه بی اندازه به نظم، ترتیب و..
🟡 قرینه سازی وسایل و چیدمان
و…
انواع وسواس
روانشناس برای درمان وسواس، ابتدا نوع وسواس را بررسی می کند و در نظر می گیرد فرد به چه علتی و به کدام یک از انواع وسواس مبتلا شده است، بنابراین شرح حال دقیقی از بیمار تهیه می شود تا بتوان علل ایجاد وسواس حتی اگر به کودکی بیمار بر میگردد نیز مشخص شو. وسواس انواع مختلفی دارد و با علائم متفاوتی بروز پیدا می کند که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت:
وسواس چک کردن :
این افراد بررسی های مکرر را انجام می دهند و برای مثال چیزی را مکرر چک می کنند تا آسیبی،آتش سوزی و یا حادثه ای رخ ندهد و به اینگونه مسائل بیش از اندازه حساس هستند.
مانند: چک کردن مداوم درب اتومبیل، درب خانه، وسایل خانه ، چک کردن مداوم از وجود تلفن همراه ، کلید منزل و…
فرد مبتلا به وسواس، ممکن است به دلیل ترس از اشتباه، بارها و بارها مواردی را چک کرده و یا با وسواس زیاد موردی را تایید کند.
💠وسواس آلودگی ذهنی:
نوعی از وسواس وجود دارد که فرد دائما به فکر شستشوی مداوم، بیش از اندازه بوده و احساس آلودگی اجسام را دارد و از اینکه جسم و یا فردی بیمار یا آلوده باشد، احساس ترس می کند تا زمانی که به صورت مکرر شستشو و تمیز کردن صورت گیرد.
مانند : مسواک زدن بیش از حد، شستن زیاد دست و پاها، حمام کردن طولانی مدت و…
💠وسواس آلودگی ذهنی احساس:
احساس آلودگی و کثیف شدن پس از بدرفتاری و یا انجام کار نامناسب. برای مثال فرد پس از تجربه یک حادثه ناخوشایند احساس آلودگی داشته و این حس بسیار فرد را آزار می دهد.
💠وسواس احتکار وسایل :
فرد وسایل بی فایده و دور ریختنی را نمی تواند دور بیاندازد و به شدت به آن ها حساس هستند، در این مواقع اگر بیمار را نزد متخصص مربوطه ارجاع دهید به خوبی می تواند علائم را کنترل کرده و درمان را آغاز کند.
💠وسواس افکار مزاحم :
افکار غالبا خشن، مزاحم، وحشتناک و..به سراغ فرد می آید و منجربه پریشانی افکارش خواهد شد.
مانند: وسواس در روابط، خودکشی، وسواس داشتن در خرافات و..
💠وسواس تقارن و نظم :
فرد مبتلا به وسواس، ممکن است در مورد تقارن داشتن ونظم اشیاء وسواس داشته باشد. مانند : مرتب کردن مداوم و مکرر کتاب ها در قفسه، تقارن داشتن چیدمان مبلمان و…
نحوه درمان وسواس
✅اغلب افراد وقتی رفتاری هایی مشکوک به وسواس می بینند، خود دست به کار شده و می خواهند خودشان فرد را درمان کنند، ممکن است با گذشت زمان و انجام برخی از کارهای غیر اصولی، وسواس را تشدید کند، بنابراین در صورت بروز علائم به سرعت به دکتر روانشناس و یا مشاور متبحری برای درمان وسواس مراجعه کنید تا درمان در زمان مناسب آغاز گردد و بهبودی زودتر حاصل شود.
سخن پایانی :
درخصوص عوامل ایجاد کننده وسواس نقش ژنتیک وارثی بودن آن بسیار پررنگ میباشد و عوامل دیگر از قبیل عوامل تربیتی، رفتاری و اجتماعی، تحقیر کودک، عدم امنیت در دوران کودکی، سختگیری بیش از حد والدین در تربیت فرزندان، ایرادگیری و ملامت کودک نیز میتوانند زمینه را برای ایجاد بیماری وسواس مهیا کنند.