مقالات

نقش و تاثیر معلم در تربیت و ایجاد علاقمندی کودک به مدرسه

تربیت

 

تاثیر معلم در تربیت کودکان

به مناسبت هفته و روز معلم (12 اردیبهشت) می‎خواهیم به نقش و تاثیر معلم در تربیت کودکان بپردازیم. در این مقاله، راهکارهایی مناسب و ساده برای متولیان امر آموزش، معلمان، مدیران و خانواده‌ها برای علاقمند کردن دانش آموزان به مدرسه و کلاس درس ارائه شده. همچنین به نقش خانواده، معلم، فضای آموزشی، کتاب‌های درسی و… اشاره شده است، که در ادامه می‌خوانیم.

 

پیشنهاد ما مطالعه مقاله : کتاب دوازده ستون موفقیت

 

نقش خانواده در علاقمندی کودک به مدرسه

تربیت

 

عزیز مزرعه، کارشناس تعلیم و تربیت و استاد دانشگاه پیام نور به سایت بدانید گفت: والدین باید از دوران کودکی از فواید مدرسه و درس خواندن با کودک صحبت کنند، چرا که این کار سبب علاقمند شدن او به مدرسه خواهد شد. تعریف داستان‌های زیبا، شناساندن الگوهای موفق، خاطرات خوب دوران تحصیل و رسیدن به هدف‌ها و موفقیت‌ها به واسطه درس خواندن، کودک را مشتاق به مدرسه رفتن خواهد کرد. ضمن اینکه ارتباط مستمر و دائمی با کادر آموزشی و تربیتی نقش مهمی در این امر دارد.

والدین از ترساندن کودکان از معلم و مدرسه، بازگو کردن تنبیه‌هایی که خودشان تجربه کرده‎اند و هر عاملی که باعث دلزدگی کودک از مدرسه می‌شود، پرهیز کنند. همچنین توجه به تغذیه و خواب مناسب کودک، باعث می‌شود ساعاتی که در مدرسه به سر می‌برد، ساعاتی شاد برای او باشد، چرا که گرسنگی و کمبود خواب سبب کاهش تمرکز و در نتیجه تنفر کودک از مدرسه و کلاس درس خواهد شد. در این زمینه خواندن مقاله تاثیر رفتار والدین بر کودک و رشد مغزی او نیز بسیار مفید می‎باشد.

تاثیر معلم در تربیت و ترغیب کودک به مدرسه رفتن

معلم و کادر آموزشی و تربیتی مدرسه، نقش مهمی در علاقمند کردن کودک به مدرسه دارند. معلم باید در تدریس از روش‌های مناسب و جدید استفاده کند، به شکلی که هر دانش آموز احساس مهم بودن داشته باشد. برگزاری برنامه‌های متنوع آموزشی و تربیتی، اردوهای تفریحی، علمی و… نیز نقش مهمی در این مقوله دارند.

نقش تربیتی معلم به بخش های مهمی تقسیم می‎شود، مثل “شناسایی آداب و رسوم قومیت‌ها، شناسایی آداب و رسوم ملی، محلی و مذهبی، ساده کردن درس‌ها و آموزش‌ها، تربیت نیروی کار آینده و….”

زمانی‌که کودک بخاطر درس تنبیه شود، هم از آن درس و مدرسه و هم از آن معلم متنفر می‌شود. بنابراین، دوری از شیوه‌های خسته کننده و تنبیه، نقش مهمی در علاقمندی کودک به درس دارد. در مقابل ایجاد رابطه صمیمی و دوستی برای علاقمندی کودک بسیار موثر است. این سخن که می‌گوید: “حرف معلم ار بود زمزمه محبتی/ جمعه به مکتب آورد طفل گریزپای را” مصداق واضح و نشانگر تاثیر دوستی بین معلم و دانش آموز می‌باشد.

دانش آموزان را تشویق کنید

معلمان در آموزش باید این نکته را مدنظر داشته باشند که تقدیر از دانش آموزان و تشویق آن‌ها به بهانه‌های مختلف از جمله؛ موفقیت‌های درسی، ورزشی، فرهنگی، تربیتی، اخلاقی و… می‌تواند دوری و تنفر کودک از درس و مدرسه را کاهش دهد. همچنین اگر در مدارس فضای شاد و بانشاط محیا شود، در آینده می‎توان نمود آن را در جامه مشاهده کرد.

تحقیقات نشان می‌دهد کسب موفقیت دانش آموزی که اهل ورزش کردن است، بر مسائل درسی و مدرسه نیز تاثیرگذار خواهد بود، ضمن اینکه ورزش یکی از عوامل موثر در کاهش استرس به شمار می‌رود. مسئولان و متولیان آموزشی وظایف مهمی در آینده کشور دارند. ساخت فضاهای آموزشی، فرهنگی و ورزشی مناسب، تهیه امکانات و… نقش مهمی در شکل‎دهی و تربیت افراد دارد.

اشتباهات تحصیلی آسیب زننده

اشتباهات تحصیلی به نوعی جزو مشکلات تحصیلی محسوب می‎شوند و اگر برطرف نشوند، آغازگر نابودی انگیزه یادگیری در فرزندان می‎شوند.

  • تلاش و اسرار برای جهشی خواندن دانش‌آموز
  • ایجاد رقابت و ثبت‌نام کودک در چندین کلاس‌ فوق برنامه
  • تلاش برای ثبت‌نام دانش‌آموز در مدارس خاص و کلاس‌های تقویتی خاص
  • سخت‌گیری کردن والدین در یادگیری‌های بیشتر از تکلیف معمولی بچه‌ها در مدارس
  • تلاش در راه ساختن کودک و آینده‎نگری اشتباه که به جرم دانش آموز بودن، کودکی نکند

تربیت

ایجاد فضای شاد و بانشاط در مدارس

قرار گرفتن دانش آموزان در فضای شاد و بانشاط بر روحیه او تاثیر دارد و باعث ایجاد نگرش مثبت در او خواهد شد. بنابراین مدارس ما باید زیبا ساخته شوند تا دانش آموزان مدرسه را بعنوان مکانی به منظور گذراندن ساعاتی بانشاط انتخاب کنند. مدرسه، نمایی زیبا از جامعه است. پس با دقت در ساخت مدارس و استفاده از دکوراسیون و امکانات زیبا می‌توان دانش آموزان را به مدرسه و درس خواندن علاقمند نمود. درکل باید “مدرسه خانه دوم دانش‎آموز است” رعایت شود و در حد شعار نباشد.

استخدام معلمان علاقمند به کلاس درس

زمانی‌که معلمان علاقمند به آموزش و تدریس استخدام شوند، از روش‌هایی استفاده می‌کنند تا دانش آموزان مشتاق حضور در مدرسه شوند. ضمن اینکه تدریس را با علاقه انجام می‌دهند و از روش‌های متنوع و قابل فهم استفاده می‌کنند، چرا که یاد گرفتن آسان مطالب درسی یکی از عوامل تحریک کننده دانش آموز برای درس خواندن محسوب می‌شود.

 

پیشنهاد ما مطالعه مقاله : اثر مرکب – خلاصه کتاب اثر مرکب

 

تاثیر معلم در تربیت کودک و آینده او

تربیت

 

در پایان نتیجه می‌گیریم که، نقش اساتید و معلمان در تربیت فرزندان این جامعه نقش مهم و اساسی ایفا می‌کند. بطوریکه دانش آموز در مدرسه چندین مهارت مهم و حیاتی زندگی را یاد می‌گیرد، مثل احساس مسئولیت، کار گروهی و… که در ادامه آن‌ها را مرور می‎کنیم.

  • نظم داشتن: نظم و انظباط یکی از عوامل موفقیت در جامعه محسوب می‌شود که آن را در مدرسه را یاد می‌گیرد.
  • یاد گرفتن احساس مسئولیت: با توجه به تکالیفی و کارهایی که به دانش آموز واگذار می‌شود، سبب ایجاد احساس مسئولیت در او، جامعه، مدرسه، خانواده و آینده خواهد شد.
  • یاد گرفتن کار گروهی: دانش آموز با انجام کارهای گروهی در مدرسه یاد می‌گیرد که به کمک دوستان می‌تواند بعضی تکالیف و کارها را انجام دهد، ضمن اینکه نوعی تمرین برای ورود به جامع است.
  • کشف استعدادهای دانش آموز: دانش آموز ممکن است استعداد درسی، ورزشی و… داشته باشد که این استعدادها در محیط مدرسه شکوفا خواهند شد.
  • آموزش وقت شناسی: وقت شناسی یکی از مواردی است که دانش آموز در مدرسه آن را یاد می‌گیرد، به این صورت که چگونه و چه زمانی از وقت خود استفاده کند.

از دیگر مهارت‎هایی که دانش آموزان در مدرسه آن را یاد می‌گیرند می‌توان به اعتماد به نفس، نه گفتن، خوب گوش دادن، مقاومت در برابر مشکلات و… اشاره کرد.

در این مطلب قصد داشتیم تا شما را با نقش و تاثیر معلم در تربیت و ایجاد علاقمندی کودک به مدرس آشنا کنیم. امیدواریم که این دانستنی مفید، نیاز علمی شما را رفع کرده باشد، همچنین اگر علاقمند هستید تا در زمینه مجله سلامتیو روانشناسیاطلاعات بیشتری کسب کنید سایت بدانید را دنبال کنید.

[ad_2]

منبع مقاله

1 دیدگاه در “نقش و تاثیر معلم در تربیت و ایجاد علاقمندی کودک به مدرسه

  1. سهیلا گفت:

    مقاله های جالبی دارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *